Alla dessa krångliga ord

Försäkringar kan vara krångligt, vi vet. Här hittar du de vanligaste frågorna om våra produkter och tjänster. Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss.

Totalvikt släp

 

Högsta hastighet släpvagn

Den högsta tillåtna hastighet för obromsade släpvagnar är 80 km/h. Detta förutsätter dock att släpvagnen inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller om släpvagnen är olastad och dess tjänstevikt inte överstiger bilens halva tjänstevikt. Högsta tillåtna hastighet för obromsad släpvagn är i övriga fall 40 km/h.

Tung- vs. lätt släpvagn

I Sveriges görs en åtskillnad mellan lätt och tungt släp. Generellt gäller att man med körkort med behörighet enbart för dragfordonet får dra ett lätt släp tillkopplat, medan man för tungt släp måste ha behörighetstillägget E (exempelvis BE, CE).

Har man körkort för personbil (behörighet B) får man således dra ett släp som räknas som lätt. Ett och samma släp kan beroende på vilken dragbil man använder räknas som lätt och tungt i olika situationer. Följande gäller för bromsade släp med personbil eller lätt lastbil som dragfordon:

  • Släpet räknas alltid som lätt (oavsett dragfordon) om dess totalvikt högst är 750 kg.
  • Om släpet har en högre totalvikt än 750 kg kan det ändå räknas som lätt under förutsättning att släpets totalvikt inte överstiger bilens tjänstevikt eller att släpets och bilens sammanlagda totalvikter inte överstiger 3500 kg.

I praktiken innebär detta att man med små personbilar endast får dra lätta släp om man enbart har B-kort. Detsamma gäller för stora bilar, såsom minibussar eller lätta lastbilar, medan personbilar med tjänstevikt omkring 1400-1500kg oftast får dra ganska tunga släp då dessa har en relativt hög tjänstevikt samtidigt som de oftast inte har en alltför hög totalvikt (som tillsammans med släpets totalvikt inte får övertstiga 3500 kg).